Cele mai bune Centrale pe Lemne
Daca locuiti la casa, chiar in mediul rural, si va ganditi sa investiti intr-un produs de incalzire a suprafetei pe care o detineti, atunci o centrala pe lemne este solutia potrivita. Spunem asta pentru ca va ajuta in cazul in care nu aveti acces la o retea de distributie de gaz ori v-ati saturat de vechile sobe de pe vremuri. Un al avantaj major al instalarii unei centrale pe lemne este ca veti avea apa calda mereu.
De asemenea, o centrala pe lemne foloseste drept combustibil…ati ghicit- lemnul, adica cel mai ieftin combustibil pe care il puteti achizitiona, comparative cu gazul sau energia electrica.
Centralele pe lemne sunt destinate unor spatii mai mari si nu recomandam instalarea lor la bloc, de exemplu, pentru ca produsul va avea un cos inalt, are nevoie de spatiu pentru depozitarea lemnului, cat si pentru centrala in sine, greutate mare etc. Totodata, aceste centrale emit o cantitate destul de mica de carbon, in comparatie cu alternativele existente, fiind mai prietenoase cu mediul.
Chiar daca veti plati cateva mii de lei pe o astfel de centrala, veti observa in timp cat de eficienta a fost si cat de mult v-a ajutat si pe dvs sa economisiti ceva banuti, mai ales daca veti avea acces la lemne la un pret rezonabil.
Inainte de a achizitiona o centrala pe lemne, va sfatuim sa lecturati ghidul nostru si produsele prezentate, pentru a va informa asupra caracteristicilor de calitate pe care trebuie sa le aveti in vedere.
TOP 5 CELE MAI BUNE CENTRALE PE LEMNE
Centrala termica pe lemne KORDI – AOTB 14
Daca nu dispuneti de un buget foarte mare, sa stiti ca aceasta central vine ca o solutie perfecta pt dvs, avand un raport calitate-pret foarte bun. Este un produs apreciat de catre utilizatori, tocmai pentru ca materialele din care este realizata centrala sunt de calitate inalta, avand o durabilitate mare in timp.
De asemenea, acest produs face parte din categoria centralelor cu ardere clasica, astfel se explica si randamentul ei de 72-82%. Este acceptata o lungime a busteanului de maxim 300 mm ÷ 500 mm. Pentru a atinge puterea nominala / normala a centralei este necesar sa se pastreze umiditatea maxima a lemnului la 20%.
Trebuie sa tinem cont ca umiditatea mare a lemnului scade valoarea de incalzire reducand astfel randamentul centralei. Deci combustibilul trebuie pastrat in conditii uscate. Are o putere de 16 kW.
Camera de combustie poate folosi lemne, carbuni natural sau antracit. Poate satisface cerintele de incalzire a micilor locuinte rezidentiale si a sediilor de firme medii.
Centrala termica pe lemne Viadrus VU22D-9N 45 kW
Aceasta este o centrala pe ardere clasica, iar datorita puterii sale nominale de 45 kW, poate fi folosita pentru locuinte de dimensiuni mai mari, oferindu-va totodata, posibilitatea de a folosi mai multe calorifere si puncte de utilizare a apei menajere.
Faptul ca centrala este construita din fonta, asigura un bun transfer de caldura si atinge mult mai rapid puterea nominala intr-un interval de timp relativ scurt. Caldura se va mentine in locuinta dvs mult timp. Un avantaj al acestei central este ca puteti inlocui lemnul cu cocsul sau antracitul si veti avea un randament de 75-80%.
Caracasa noua, imbunatatita, aduce cateva beneficii: aspect modern, rezistenta sporita la solicitari mecanice, manipulare mai usoara, reducerea defectiunilor datorate transportului.
Pachet Centrala termica din otel pe lemn Burnit WB 40 KW
Burnit WB 40 este o centrala termica pe lemne cu semigazeificare, ceea ce inseamna ca are un controler inteligent si un ventilator pentru introducerea fortata a aerului de combustie, ceea ce duce la folosirea caldurii reziduale la maximum, asigurand economii importante de combustibili.
Suprafata cu nervuri a camerei de ardere si cele trei cai de eliminare a fumului, asigura un schimb de caldura cu randament ridicat. Un avantaj al acestei centrale este ca poate folosi diversi combustibili de genul carbunilor, peletilor, brichete etc.
Are usa de incarcare de dimensiuni mari ceea ce ajuta la introducerea bucatilor de lemn voluminoase de maxim 50 cm.
Centrala termica pe lemne Viadrus VU22D-8N 40 kW
Aceasta centrala termica are o putere termica nominala de 40 kW, un aspect care o situeaza printre cele mai bune de pe piata la ora actuala. Ea este alcatuita din 8 elementi si se amplaseaza cu usurinta aproape oricunde fara prea mult efort. Totodata, ea functioneaza cu orice tip de lemne si poate oferi o incalzire sporita pentru spatiile ceva mai mari; asta datorita elementilor sai din fonta.
Trebuie precizat ca elementii acestei centrale sunt cuplati intre ei prin niple metalice si cu tije filetate pentru o siguranta sporita. Mai mult, in interiorul acestor elementi, se creaza camera de ardere si spatiul de cenusa. In acelasi timp, trebuie sa precizam ca aceasta centrala beneficiaza de o carcasa atragatoare estetic, o carcasa cu un aspect modern dar totodata rezistenta la solicitari mecanice de orice natura.
Foloseste elementi de fonta de o calitate deosebita, elementi care ii asigura o putere calorica sporita din mai multe puncte de vedere.
Centrala pe lemne, brichete si carbuni Pereko KSW Alfa Plus 35 kW
Acesta este un produs profesional si complex, echipat complet si gata sa fie folosit in casa dvs. Pereko este unul dintre putinii producatori de cazane care echipeaza toate produsele cu usi reglabile. Daca usa de ardere pierde etanseitatea la aer datorita functionarii frecvente, atunci acesta poate fi reglat orizontal, recuperarand etanseitatea.
Cazanul Alfa Plus se bazeaza pe un design robust. Designul sau dovedit si procesul de fabricatie atenta asigura multi ani de functionare eficienta, la fel si economie de combustibil.
Are un panou de comanda digital cu ajutorul caruia puteti controla central in functie de nevoile dvs si ale familiei. Este destinata locuintelor medii si mari, avand o putere nominala de 35 kW.
Efectul de circulatie a gazelor de ardere este extins, dar poate fi usor remarcat prin scaderea temperaturii gazelor arse la iesirea pe cos si la o autonomie a cazanului de pana la 18 ore.
Cum alegem o centrale pe lemne buna?
Tipologia: Exista doua tipuri importante de central pe lemn si anume: cele cu ardere clasica si cele cu gazeificare. Ele au sisteme de functionare destul de diferite, insa ceea ce face cu adevarat diferenta intre ele este modul in care transforma combustibilul in caldura. In cazul centralelor cu ardere clasica, o parte din compusii volatili se vaporizeaza si acestia se pierd iar randamentul scade undeva la 70%.
Modelele cu gazeificare, in schimb, preiau gazele care se degaja in urma arderii si le mixeaza cu aer preincalzit, iar asta inseamna ca are loc o ardere completa sau aproape completa a lemnului. Acestea dispun de avantaje greu de combatut de alte tipuri de central, nivelul de noxe este mai redus, cazanele se curata mult mai usor si camera de ardere a lemnelor este mult mai spatioasa, astfel ca dvs nu mai trebuie sa depuneti efortul de a taia lemnele in bucati mai mici. Au un randament de aproximativ 95%.
Caracteristici Importante
Alimentarea
Majoritatea centralelor termice de acest gen functioneaza pe lemne, insa pe piata veti gasi si modele care accepta peletii sau carbunii. Sunt alternative la fel de convenabile ca pret precum este si lemnul, mai ales daca dvs doriti sa economisiti ceva banuti. De asemenea, daca doriti sa achizitionati o central cu ardere clasica si vreti sa evitati alimentarea deasa a acesteia, atunci puteti opta pentru produse cu incarcare automata, insa vor fi acceptati doar peletii la un asemenea produs.
Dimensiunile si puterea cazanului
Inainte de a achizitiona o central termica, consultati un specialist cu privire la marimea recomandata a cazanului, deoarece dimensiunile sale trebuie alese si in functie de necesarul termic al locuintei, tipul de termoizolatie al casei si volumul incaperilor. Cu cat cazanul va fi mai bine, cu atat si puterea nominal va fi una pe masura. Puterea nominala se exprima in kW. Pentru a stabili puterea necesara pentru intreaga dvs casa, este bine sa luati in considerare cati metri patrati aveti in total, daca veti dori si apa menajera mereu, iar atunci, in functie de mai multi factori, veti alege impreuna cu un specialist o putere nominala care poate fi cuprinsa intre 15 kW-25 kW.
Capacitate boiler
Trebuie sa fie destul de mare ca sa satisfaca nevoile intregii familii si totodata, sa va ofere posibilitatea sa folositi cel putin doua puncte de utilizare a apei menajere. Un boiler de 50-60 litri ar trebui sa va ajunga, ori puteti opta pentru unul de 80-90 litri.