Cele mai bune Kituri Solare
Exista multe motive pentru care am putea decide sa investim intr-un kit solar, fie pentru a reduce costurile la factura electrica fie pentru a ne crea o oarecare independenta fata de reteaua nationala de electricitate. Indiferent de motiv, este cat se poate de clar ca kiturile solare ofera o utilitate si versatilitate deosebita, motiv care ar trebui sa justifice investitia initiala.
Pentru ca vorbim de investitii, merita precizat de la bun inceput ca kiturile solare pot sa difere intr-o mare masura ca pret si disponibilitate. Mai mult, se prea poate ca unele kituri sa necesite costuri suplimentare pentru instalare, mentenanta, actualizare, si eventuale reparatii pe unele astfel de kituri pot sa le necesite.
In alta ordine de idei, decizia de a investi intr-un kit solar trebuie luata la rece si nu fara a consulta optiunile existente pe piata la ora actuala. Spunem asta pentru ca oferta poate sa difere enorm de la o luna la alta. Haideti deci sa aruncam o privire la cele mai bune kituri solare existente pe piata pentru a ne face o idee mai buna.
TOP 5 CELE MAI BUNE KITURI SOLARE
Trivas Kit solar Fotovoltaic cu Panou Solar 30 W
- Dispune de o baterie 17AH 12V si 6 becuri LED cu alimentare la 12V
- Incorporeaza un indicator de incarcare cu 4 LED-uri si o lanterna LED atasabila
- Bateria nu necesita mentenanta si se incarca in 10-12 ore
- Beneficiaza de o constructie fotovoltaica cu 36 celule solare
- Are functii de radio & MP3
Kit Panou Solar 50W PYRAMID
- Constructie din PC + aliaj de aluminiu pentru durabilitate sporita
- Dispune de un mod contrl puls PWM cu modulare
- Are indicatoare LED pentru toate functiile sale
- Incorporeaza un port USB si un cablu de conectare
- Este un kit fotovoltaic monocristalin cu voltak 12V/24V cu identificare automata
GDLITE Kit Panou Solar Fotovoltaic 4 Becuri
- Are o functie de incarcare telefoane si o lampa solara de perete
- Nu mai putin de 6 compartimente luminoase alaturi de o baterie de 1,200 mAh
- Functie de ajustare la 360 de grade, Bluetooth, si radio MP3
- Baza cu acumulator permite o incarcare diversa, fie prin panoul solar fie la priza
- Sistemul este prevazut cu intrare 9V pentru alimentatorul solar si 4 intrari de 6V pentru alimentarea becurilor
Kit cu Panou Solar, lanterna, Radio, 3 Becuri si USB, GDLite GD-8216
- Dispune de un acumulator reincarcabil 6V – 4Ah si de o intrare USB 5V
- Are intrari alimentare 6V pentru becuri si 3 becuri LED SMD
- Echipat cu o lanterna LED de calitate superioara si de un sistem radio
- Permite incarcarea solara prin intermediul unui panou solar 9 3-7W
- Permite incarcarea dispozitivelor printr-un port USB
SDX Concept Kit Solar cu Panou Voltaic, USB, 3 Becuri LED
- Cutia cu acumulator poate fi incarcata ori solar ori la priza 220V
- Are 3 iesiri pentru alimentarea becurilor si o iesire USB
- Alimentarea se poate face prin cablul inclus cu 10 mufe diverse
- Becurile se incarca in maxim 12 ore si pot fi utilizate ca lampa de veghe
- Sistemul de prindere ii ofera o mobilitate sporita
Cum alegem un kit solar de calitate?
Chiar daca kiturile solare nu reprezinta un concept nou, ele sunt relativ nestiute unui mare sector al populatiei consumatoare. In ciuda utilitatii lor deosebite, nu multi oameni inteleg cat de folositoare pot fi astfel de kituri si cum pot ele ajuta la reducerea consumului electric intr-o familie si totodata pentru a oferi o sursa de energie verde.
Trebuie inteles de la bun inceput ca kiturile solare pot sa difere nu doar prin constructia lor dar si prin scopul lor predefinit. In timp ce unele astfel de kituri se rezuma la reincarcarea diverselor dispozitive portabile, altele pot sa acopere o parte din consumul electric domestic. Altfel spus, exista o gama larga de kituri solare din care putem alege.
Tipuri de kituri solare
Desi kiturile solare pot sa difere intr-o oarecare masura prin prisma beneficiilor pe care le ofera, ele se diferentiaza in marea lor majoritate prin tipul de panou folosit. Tipul de panou conteaza foarte mult deoarece reprezinta de departe cel mai important aspect al kitului, si anume clasa din care face parte si eficienta sa propriuzisa.
Kituri cu panouri termice
Astfel de panouri se folosesc in principal pentru incalzirea apei menajere si ofera o cantitate sporita de apa calde in orice anotimp. Astfel de kituri pot avea panouri termice cu tuburi vidate care beneficiaza de o intretinere mai usoara si care ofera o eficienta decenta in orice conditii. Mai avem aici kituri cu panouri plane care au un randament ceva mai scazut dar care ofera o eficienta remarcabila in zonele cu luminozitate scazuta.
Kituri cu panouri fotovoltaice
Aceste panouri utilizeaza caldura solara pentru a produce energie electrica. Aceasta energie poate fi fie folosita instantaneu in uz casnic sau inmagazinat in acumulatoare cu capacitate ridicata. Mentionam ca astfel de panouri pot sa difere in functie de tipul de celule componente (monocrstaline, policristaline, sau panouri cu strat subtire).
Ar mai trebui precizat ca panourile solare fabricate din siliciu pur au o eficienta foarte ridicata (cca 15-20% din totalul de radiatii primite) si ca sunt de regula aranjate intr-un format monocristalin. In comparatie, panourile policristaline sunt ceva mai ieftine ca pret de achizitie dar ofera o eficienta ceva mai scazuta (cca 13-16%).
Modul de utilizare
Fiecare om care achizitioneaza un kit solar trebuie sa aiba o idee clara despre utilitatea unui astfel de kit. In principiu, un kit solar reprezinta o investitie pe termen lung, motiv pentru care trebuie intai de toate sa decidem motivul pentru care facem o astfel de investitie. Spunem asta pentru ca kiturile solare pot sa difere ca si design in functie de sistemele integrate.
Avem aici sisteme on-grid care sunt destinate spatiilor rezidentiale deja racordate la reteaua de curent. Astfel de kituri sunt folosite in principal pentru a reduce costurile lunare la factura de lumina si pentru a reduce consumul casnic. In zilele insorite, un astfel de kit poate chiar sa asigure totalul de energie electrica consumata de o familie normala.
Mai exista si sisteme off-grid, ele fiind in special folosite cu o oarecare mobilitate datorita faptului ca nu stau mereu conectate la retea. Un astfel de kit poate fi luat in deplasari sau excursii pentru a ne asigura un minim de energie electrica pentru dispozitivele portabile. Precizam ca aceste kituri opereaza utonom si ca de regula includ un dispozitiv pentru stocarea energiei.
Ar trebui mentionat ca majoritatea producatorilor specifica clar daca kitul lor necesita injectare la retea sau daca functioneaza independent. Acele kituri care se injecteaza la retea vin cu invertor si panouri in serie pe cand cele care actioneaza independent poseda un regulator de incarcare pentru a ajusta tensiunea de lucru.
Potenta si eficienta
Un alt amanunt care trebuie luat serios in considerare atunci cand achizitionam un kit solar este potenta sistemului in sine. Ne referim aici in principal la productivitatea sa atunci cand vorbim despre kiturile care alimenteaza boilere sau sisteme complexe sub tensiune, dar si la acele kituri care se folosesc la reincarcarea mai multor dispozitive portabile.
Spre exemplu, kiturile solare cu actionare termica vin echipate cu tuburi vidate care au ca scop incalzirea apei menajere si imbunatatirea calorica a sistemelor de incalzire locala. Astfel, un kit termic poate oferi necesarul de apa menajera pentru o familie de pana la patru persoane sau echivalentul unui boiler de marime medie.
Avem totodata si kituri fotovoltaice care au un randament ceva mai scazut, dar care compenseaza printr-un cost de achizitie scazut si printr-o intretinere mai usoara. Un amanunt interesant atunci cand vorbim despre kiturile fotovoltaice il reprezinta tensiunile oscilante pe care le produc, tensiuni care pot oscila destul de mult in functie de tipul kitului, tipul si marimea panoului, modelul celulelor incorporate, si a nivelului de luminozitate externa.
Instalarea si intretinerea
Desi este recomandat ca instalarea unui kit solar sa fie efectuata de catre profesionisti calificati, unele kituri sunt ceva mai usor de instalat. Asadar, daca v-ati hotarat sa instalati un astfel de kit pe forte proprii, tineti cont ca panourile trebuiesc orientate spre sud si sa realizeze o inclinare de 15 grade pentru o functionare optima pe toata durata zilei.
Mai trebuie tinut cont ca presiunea din circuit trebuie verificata la intervale regulate pentru a observa valorile inregistrate. Daca se poate, ar trebui cautat un kit omologat la standarde internationale, chiar daca el poate fi ceva mai costisitor. Totodata, ar fi bine ca kiturile de standarde inalte sa fie instalate de specialisti pentru o instalare, functionare, si mentenanta optima.