Cel mai bun Termostat Centrala
Pentru a ne asigura ca centrala noastra ruleaza optim la cele mai inalte standarde, trebuie in primul rand sa ne asiguram ca folosim un termostat de calitate. Nu multa lume pare sa inteleaga ca eficienta consumului si a performantei unei centrale se datoreaza in mare parte termostatului, si mai ales capcitatii acestuia de a indentifica conditiile existente cu o acuratete perfecta.
Desi termostatele moderne pot sa opereze nu doar centrale ci si dispozitive de aer conditionat sau incalzitoare electrice, ne vom rezuma in minutele urmatoare la cateva dintre cele mai bune termostate pentru centrala pe care le putem gasi in comert la ora actuala. Asa cum vom afla, nu multe sunt termostatele de nadejde si nici usor de gasit.
Este foarte important de retinut ca un termostat de calitate nu doar ca determina cand si cum sa actioneze centrala termica ci poate totodata sa reduca consumul de gaz si electricitate enorm pe termen lung. Haideti deci sa aruncam o privire la ce se poate gasi pe piata la ora actuala pentru a ne face o idee mai buna despre cum ar trebui sa arate un termostat de calitate.
Cuprins
TOP 5 CELE MAI BUNE TERMOSTATE PENTRU CENTRALA
Termostat Salus iT500, controlat prin Internet
- Are alerte de geo-locatie pentru cand sunteti departe de casa
- Programarea apei calde se poate face cu 3 porniri/opriri si boost de pana la 3 ore
- Puteti alege intre toate 5/2 sau zile individuale
- Dispozitivul poate fi controlat prin internet
- Parametrii de functionare pot fi setati in mare detaliu
Termostat digital programabil Computherm Q7 RF
- Design mobil care nu necesita legatura electrica prin cablu
- Programul fiecarei zile poate fi ales independent
- Are 4 modalitati de regim manual
- Poate comanda un aparat de incalzire, racire, sau climatizare
- Are afisaj iluminat pentru operare pe intuneric
Termostat digital wireless programabil LOGICTHERM C7RF
- Reduce consumul de energie pana la 30%
- Usor de folosit cu taste mari si display clar
- Regim de incalzire si climatizare cu sensibilitate de 0.1 grade C
- Poate controla panouri radiante, convectoare, aeroterme, si instalatii de aer conditionat
- Compatibil cu majoritatea centralelor termice moderne
Termostat wireless Honeywell T3R
- Poate fi programat pe 7 zile
- Are 4 trepte si 5 regimuri de lucru reglabile
- Suporta montaj pe suprafete plane
- Are afisaj iluminat pentru operare pe intuneric
- Beneficiaza de o functie anti-inghet si functii de optimizare termica
Termostat de ambient Computherm Q3 RF
- Incorporeaza un afisaj electronic de inalta calitate
- Permite sa alegeti intre moduri de confort sau economie
- Are o precizie de afisare de 0.1 grade Celsius
- Poate fi functionit cu o varietate de aparate de incalzire sau racire
- Foloseste un semnal radio de raza lunga
Care sunt tipurile de termostate?
Chiar daca majoritatea termostatelor indeplinesc acelasi scop general, constructia si functiile pe care le incorporeaza tinde sa difere de la un model la altul.
In principiu, exista doua categorii de termostate – electronice si mecanice. Principala diferenta intre cele doua o reprezinta faptul ca termostatele electronice pot fi programate.
Termostat mecanic
Acest tip de termostat are o functionalitate manuala, in sensul ca trebuie manipulat pentru a functiona la parametrii doriti. Actionand acest termostat, putem seta prin panoul de control numarul de grade Celsius dorit. Acest tip de termostat este cat se poate de simplu ca si design, si totodata destul de ieftin ca pret.
De obicei, aceste termostate sunt achizitionate si folosite de cei care nu vor sa complice lucrurile si sa foloseasca tehnologii care se pot opera si intretine cu usurinta.
Termostat electronic
Mult mai avansate din punct de vedere tehnologic, termostatele electronice incorporeaza o gama larga de functii, printre care si functia care ne permite sa setam ora la care sa porneasca centrala sau aerul conditionat. Odata introduse valorile dorite, un termostat electronic va functiona totodata mult mai responsiv decat unul mecanic. Cu un asemenea termostat putem totodata sa setam numarul de ore in care sa ruleze centrala, o functie foarte economica din mai toate punctele de vedere.
Inainte de a cumpara un termostat pentru centrala:
Versatilitatea conteaza
Atunci cand achizitionam un termostat, trebuie ca acesta sa fie versatil si acomodabil. Astfel, el trebuie sa functioneze cu aproape orice tip de centrala sau sistem de incalzire/racire. Nu ne dorim sub nicio forma sa avem mai multe termostate care sa ruleze independent unul de celalalt, doar pentru ca termostatul pe care l-am achizitionat initial nu e compatibil cu dispozitivele termice pe care le-am achizitionat ulterior.
Trebuie precizat ca unele termostate permit nu doar controlul centralei sau a dispozitivelor de aer conditionat ci si operarea altor sisteme centralizate de domiciliu. Spre exemplu, un termostat universal poate opera nu doar o centrala ci si un aer conditionat, un incalzitor sau convector, un calorifer electric, sau chiar si anumite boilere electrice.
Ar mai trebui spus ca desi multe centrale in ziua de azi sunt echipate cu termostate proprii, altele incorporeaza un spatiu dedicat acestor dispozitive, un spatiu in care putem instala orice tip de termostat ne dorim. Mai mult, unele centrale specifica chiar in cartea tehnica ce tipuri de termostate suporta pentru a sti exact ce tip sau model sa cumparam.
Usor de montat
Este cat se poate de evident ca un termostat de calitate trebuie sa fie usor de montat si instalat. Indiferent de tipul centralei, un bun termostat trebuie nu doar sa fie compatibil cu centrala propriuzisa ci si usor de instalat. Din acest punct de vedere, avem doua tipuri de termostate in ceea ce priveste montarea lor – termostate bimetal de contact si termostate cu imersie.
Termostat bimetal de contact
Acest tip de termostat este de regula folosit pentru centralele de apartament deoarece se instaleaza cu usurinta pe orice suprafata metalica. Pentru un uz general, acest tip de termostat este ideal cand vine vorba de controlul unei centrale termice clasice, mai ales prin prisma design-ului ergonomic.
Termostat cu imersie
Termostatele cu imersie se folosesc de regula pentru centralele pe lemne sau boilere, datorita faptului ca sunt echipate cu o sonda care se introduce in vasul de apa. Astfel, termostatul stie cu certitudine temperatura apei in orice moment, fapt care ii confera o mai mare acuratete decat termostatele de camera.
Importanta unui semnal puternic
In mod evident, un bun termostat trebuie sa fie capabil sa transmita parametrii inregistrati si semnalul de control cu o precizie acceptabila pe distante mici si medii. Desi exista si termostate cu fir, mentionam ca cele de tip wireless sunt foarte populare la ora actuala si ca alcatuiesc majoritatea celor vandute in acest moment din motive de convenienta si usurinta la instalare.
Chiar si asa, trebuie spus ca termostatele cu fir sunt si ele cautate intr-o oarecare masura, mai ales prin prisma pretului lor accesibil. Daca tot ce va doriti e sa instalati un termostat in camera in care este montata centrala, atunci un dispozitiv wireless ar fi inutil din mai toate punctele de vedere. Nu numai, dar un dispozitiv cu fir este totodata si mai usor de administrat.
Cand vine vorba de termostatele wireless, semnalul trebuie sa fie constant pe distante de cativa metri. Mentionam ca unele modele de baza tind sa isi piarda raza de actiune pe masura ce nivelul bateriei scade deoarece nu sunt dotate cu sisteme de atentionare. Mai trebuie precizat ca unele termostate de ultima generatie pot fi operate printr-o aplicatie de telefon, ceea ce face usoara folosirea lor de la distanta.
Parametrii de functionare
Atunci cand luam un termostat in considerare, trebuie sa tinem cont de parametrii la care functioneaza si indicii sai de functionare. Printre acesti parametri, cei mai importanti sunt histereza, sensibilitatea, si modul de alimentare. In cea ce priveste histereza si sensibilitatea, termostatul trebuie sa aiba cele mai scazute valori posibile pentru o functionare eficienta.
Cand vorbim despre histereza, vorbim despre diferenta dintre temperatura setata pe termostat si cea inregistrata in incapere. Cu cat valorile sunt mai apropiate, cu atat va fi mai eficient termostatul in raportul sau cu centrala termica. In principiu, ne dorim ca diferenta sa fie mai mica de 1 grad Celsius pentru o mai mare eficienta totala.
Despre sensibilitate vorbim atunci cand consideram acuratetea cu care termostatul inregistreaza temperatura din camera. Ca si histereza, sensibilitatea trebuie si ea sa fie mai mica de 1 grad Celsius pentru o eficienta optima. Mai mentionam aici ca pentru centralele de ultima generatie, putem chiar gasi termostate care sa aiba o sensibilitate mai mica de 0.5 grade Celsius.
Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in considerare alimentarea termostatului. Trebuie tinut cont ca pentru termostatele cu acumulatori, eficienta cu care acestea masoara temperatura ambientala si totodata potenta transmiterii semnalului sunt amandoua afectate de eficienta acumulatorilor sau bateriilor. Astfel, putem sa ne orientam spre termostate cu alimentare continua, in ciuda faptului ca aceste dispozitive folosesc cabluri pe care unii dintre noi cauta sa le evite.