Casa & Gradina

Cea mai buna Vopsea Lavabila

Un aspect curat nu tine doar de curatenia camerei ci si de estetica peretilor si a mobilei interioare. Majoritatea dintre noi stim deja asta, insa se pare ca unii dintre noi avem nevoie de reafirmare din cand in cand, mai ales in preajma curateniei de primavara sau atunci cand ne remodelam casele. Trebuie deci sa recunoastem ca o camera bine zugravita are un aspect mult mai placut decat o camera a carei pereti sunt jalnici si decolorati.

Atunci cand ne pregatim sa zugravim o camera, trebuie in primul rand sa ne asiguram ca folosim nu doar uneltele de calitate ci si vopseaua potrivita. Printre toate, vopseaua lavabila este departe cea mai raspandita si pe buna dreptate avand in vedere cat este de practica. Desi unii dintre noi se orienteaza spre cea mai ieftina solutie, trebuie precizat ca asta nu e intotdeauna cea mai buna solutie.

Desi nu spunem ca vopseaua scumpe este neaparat buna, trebuie inteles ca o vopsea de calitate este procesata si ambalata la standarde mult mai inalte. Totodata, sunt destule companii care asigura aceasi calitate la un pret ceva mai avantajos. Solutia, deci, este sa luam cu mare atentie in considerare ceea ce piata ofera in materie de vopsea lavabila inainte sa luam o decizie.

In minutele urmatoare, vom incerca sa aflam cum arata o vopsea lavabila de calitate, cum se foloseste, si ce considerente trebuiesc luate in calcul atunci cand facem o achizitie. Dupa cum vom afla, exista multe variante pe piata la ora actuala insa nu toate se ridica la aceleasi standarde de calitate si rezistenta, motiv pentru care trebuie sa abordam situatia cu un ochi critic.

TOP 5 CELE MAI BUNE VOPSELE LAVABILE

Vopsea lavabila Kober gata colorataVopsea lavabila Kober gata colorata

 • Vine in culori gata preparate
 • Ofera o rezistenta sporita la raze UV
 • Confera o durabilitate a nuantelor remarcabila
 • Are o lavabilitate foarte ridicata
 • Asigura respiratia peretelui
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Vopsea Super-lavabila de interior OskarVopsea Super-lavabila de interior Oskar

 • Ofera o aderenta deosebita la suport
 • Are o buna putere de acoperire
 • Se usuca fara adaosuri si pete
 • Incorporeaza agenti antimucegai
 • Rezista remarcabil in incaperile cu umiditate ridicata
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Vopsea lavabila de interior Danke Peretii RespiraVopsea lavabila de interior Danke Peretii Respira

 • Se poate aplica in orice fel cu aceasi eficienta
 • Confera o pelicula uniforma rezistenta la spalare
 • Are o foarte buna putere de acoperire
 • Se aplica foarte usor pe suprafete minerale
 • Rezistenta la spalare
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Vopsea superlavabila interior Savana TeflonVopsea superlavabila interior Savana Teflon

 • Perfecta pentru suprafete expuse umiditatii
 • Incorporeaza biocizi cu efect antimucegai
 • Foarte rezistanta la patare si murdarire
 • Are o lavabilitate impresionanta
 • Stratul aplicat permite peretelui sa respire
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Vopsea Lavabila Lucioasa EMEX GLOSSVopsea Lavabila Lucioasa EMEX GLOSS

 • Rezistenta la fungi si mucegai
 • Are o lavabilitate impresionanta
 • Timp de uscare reduse
 • Ofera un luciu superior
 • Permeabilitate la vapori si impermeabilitate la apa
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Care sunt tipurile de vopsea valabila?

Vorbim aici despre modul aplicarii vopselei propriuzise si despre cum se prepara procedeul de zugravire. Dupa cum bine stiti, anumite vopsele se comporta mult mai bine in medii umede decat altele, iar alte vopsele sunt mult mai rezistente la schimbari de temperatura. La urma urmei, majoritatea vopselelor se impart in doua categorii – de interior si de exterior.

Vopsea de interior 

Vospeaua de interior se selecteaza in functie de calitatea vizuala pe care o ofera. Asta pentru ca fiind folosita in spatii interioare, ea nu va fi expusa intemperiilor si schimbarilor rapide de temperatura. In consecinta, o buna vopsea de interior trebuie sa reziste bine la umiditate pentru a impiedica aparitia mucegaiului sau igrasiei. Astfel, o vopsea de interior trebuie neaparat sa contina aditivi antibacterieni si antimucegai.

Vopsea de exterior

In mod evident, asta este vopseaua pe care o folosim in special la exterior, acolo unde suprafetele vopsite vor fi mereu expuse intemperiilor. Este foarte important ca acest tip de vopsea sa ofere o rezistenta sporita la schimbarile de temperatura si sa reziste totodata la vanturi puternice. Cand achizitionam o astfel de vopsea, trebuie sa ne uitam in special la rezistenta care o ofera indiferent de anotimp sau clima.

Bine de Stiut

Puterea de acoperire

Vopsea LavabilaOdata ce ne-am hotarat asupra tipului de vopsea pe care sa o achizitionam, trebuie sa continuam prin a lua in considerare puterea ei de acoperire. In aceasta privinta, ne dorim o vopsea care sa aiba o mare putere de acoperire cu primul strat. O vopsea de calitatr trebuie sa acopere circa 10 metri patrati cu un singur litru de vopsea folosita.

Desi unele vopsele se bazeaza mai mult pe aspect si lavabilitate in loc de acoperire, trebuie tinut cont ca nu toate vopselele sunt fabricate in acelasi scop. De regula, judecam puterea de acoperire a unei vopsele prin Litri Pe Metru Patrat sau l/mp. Cum am mai spus, o vopsea de calitate ar trebui sa acopere in jur de 10 sau chiar 15 metri cu un singur litru de vopsea.

Mai trebuie tinut cont totodata ca in cazul in care vopsim cu mai multe straturi, trebuie sa asteptam dupa aplicarea primului strat pentru a-l aplica pe al 2-lea. Acesta este un alt motiv pentru care ne dorim ca acoperirea sa fie buna, si anume pentru a nu astepta prea mult atunci cand vopsim o suprafata in mai multe straturi. Astfel, daca ne dorim sa aplicam mai multe straturi, trebuie sa sectionam suprafata vopsita in mai multe parti, fapt care face dificila aplicarea unui al doilea strat.

Gradul de lavabilitate

Mai trebuie totodata atunci cand judecam o vopsea lavabila sa tinem cont si de lavabilitatea propriuzisa a vopselei respective. Aici vorbim despre rezistenta vopselei la spalare, un indece care se refera la cate spalari putem sa efectuam asupra vopselei pana cand aceasta incepe sa se iroseasca. Tinem cont aici ca nu toate vopselile au aceasi lavabilitate si ca cele bune au un grad de lavabilitate mult mai ridicat.

Semi-lavabila

Vopselile semi-lavabile au un grad de lavabilitate de circa 40 de spalari in conditii normale. Acesta este motivul pentru care vopselile semi-lavabile sunt recomandate pentru peretii interiori care nu se murdaresc prea des. Vorbim aici despre peretii din living sau dormitor pentru ca prin comparatie, peretii din baie sau bucatarie se murdaresc mult mai des.

Lavabila 

Vopseaua lavabila are o rezistenta de 100 de curatari in medie, desi unele vopsele au un grad de lavabilitate mult mai mare. Este recomandat sa folosim o vopsea lavabila pentru peretii din baie si bucatarie, sau orice alta suprafata care se murdareste des. Desi putem aplica o vopsea lavabila aproape oriunde, trebuie tinut cont ca aceste vopsele sunt de regula mai costisitoare ca cele semi-lavabile.

Super-lavabila 

O vopsea super-lavabila, asa cum probabil ca se si intelege, are o lavabilitate mult sporita fata de vopselile lavabile. Astfel, o asemenea vopsea poate fi curata de 200 sau mai multe ori fara riscul de a se deteriora. Mentionam ca astfel de vopsele se folosesc de regula in exterior, acolo unde peretii sunt expusi la intemperii si alte elemente care pot sa ii murdareasca.

Timpul de uscare

Un alt amanunt important de tinut minte este ca fiecare vopsea are un timp de uscare diferit. Ideal, ar trebui ales un tip de vopsea care sa se usuce complet in cel mult 24 de ore in conditii normale. Chiar si asa, trebuie retinut ca exista vopsele cu actionare rapida care se usuca in mai putin de 6 ore, vopsele pe care le putem re-aplica aproape imediat ce am terminat de asezat primul strat.

Trebuie inteles totusi ca aceste vopsele de actionare rapida sunt ceva mai costisitoare si ca au in componenta substante care le fac greu de gestionat. Nu toate vopselele scumpe sunt de actionare rapida, asta trebuie precizat in mod clar, insa mai toate vopselele cu actionare rapida sunt costisitoare din motive evidente.

Aderenta

Nu in ultimul rand, trebuie tinut cont de aderenta vopselei propriuzise, in special vopselele lavabile de uz extern. Vorbim aici despre vopsele care au o aderenta ridicata pe suprafete precum betonul, caramida, sau tencuiala exterioara. Daca, spre exemplu, efectuam de renovare exterioara, unele vopsele lavabile vor necesita aplicarea unui strat de amorsa in prealabil.

Mai trebuie inteles ca tencuielile minerale au o aderenta foarte scazuta pentru vopseaua lavabila, motiv pentru care este de regula necesara raschetarea suprafetelor inainte de aplicare. Acelasi aspect trebuie tinut cont si in cazul suprafetelor lacuite sau care au mai fost recent vopsite cu o vopsea semi-lavabila si care necesita indepartarea totala inainte de reaplicarea noului strat.

Iti recomandam:

Back to top button