Auto

Cel mai bun Invertor Auto

Principalul motiv pentru care oamenii achizitioneaza invertoare auto e pentru a folosi dispozitive electronice care au nevoie de alimentare de 220V in interiorul masinii. Dupa cum bine stiti, marea majoritate a autovehiculelor folosesc un sistem electric de 12V, motiv pentru care nu se poate folosi sistemul electric al unei masini pentru a alimenta un dispozitiv facut sa functioneze la 220V.

Vorbim aici despre majoritatea dispozitivelor electrice si electronice pe care unii dintre noi le-am putea folosi intr-o masina, de la telefoane si console la laptop-uri si tablete. Astfel, un invertor auto poate converti tensiunea de 12V din sistemul electric al masinii intr-unul de 220V pentru a ne putea bucura de dispozitivele pe care altfel am fi trebuit sa le conectam la reteaua urbana.

Acestea fiind spuse, nu ar trebui sa presupunem ca toate invertoarele auto sunt construite sa atinga aceleasi standarde. De fapt, unele invertoare sunt cu mult mai adaptabile, versatile, si practice decat altele. In minutele urmatoare, vom incerca sa aflam care sunt cele mai bune invertoare auto existente pe piata si sa aflam totodata ce caracteristici trebuiesc luate in calcul cand facem o astfel de achizitie.

TOP 5 CELE MAI BUNE INVERTOARE AUTO

Sal+ Invertor tensiune 12V-220V, 600W, USB, 5 functiiSal+ Invertor tensiune 12V-220V, 600W, USB, 5 functii

 • Este prevazut cu 5 functii de protectie inclusiv pentru suprasarcina
 • Vine echipat cu un cablu cu cleme montate si cu un conector pentru priza bricheta
 • Dispune de un intrerupator pentru pornire si oprire
 • Incorporeaza 2 LED-uri care semnalizeaza modul de functionare
 • Are un sistem de protectie priza pentru copii
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Chamin Invertor tensiune 12V-220V, putere 1000 WChamin Invertor tensiune 12V-220V, putere 1000 W

 • Se inchide automat la tensiuni mai mari sau mai mici decat cele indicate
 • Are o protectie termica la 55 grade Celsius
 • Echipat cu LED indicator pentru vizibilitate sporita
 • Putere maxima temporare de 2,000 W
 • Incorporeaza o protectie de supra-sarcina si supravoltaj
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Lairun Invertor tensiune 12V-220V, 1000 WLairun Invertor tensiune 12V-220V, 1000 W

 • Ideal pentru calatorii, ofera o putere continua de 665W
 • Beneficiaza de un design compact si practic
 • Vine echipat cu cabluri pentru borna bateriei si adaptorul auto 12V
 • Se inchide automat daca temperatura este prea ridicata
 • Are o putere de varf de 1,000 W
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

SAL Invertor tensiune 12V-220V max 600WSAL Invertor tensiune 12V-220V max 600W

 • Are protectie impotriva scurtcircuitarii si supraincalzirii
 • Poate fi utilizat in masina, vapor, sau la camping
 • Vine cu o priza cu protectie copii
 • Are priza de incarcare USB
 • Ofera o sarcina maxima de 600 W si o sarcina continua de 300 W
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

PLS Invertor de tensiune DC 12V la AC 220VPLS Invertor de tensiune DC 12V la AC 220V

 • Adaptor soclu auto la soclu priza Eu/UK si USB 2.1
 • Are ventilatoare interne pentru o temperatura scazuta de functionare
 • Incorporeaza o protectie supratensiune si subtensiune
 • Utilizeaza un LED in 2 culori pentru accesibilitate sporita
 • Beneficiaza de un design minimalist si usor de camuflat
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Cum functioneaza un invertor auto?

Invertor AutoMajoritatea autovehiculelor folosesc o baterie cu o tensiune de 12V, o baterie care se reincarca printr-un dinam atunci cand masina merge. Altfel spus, nu putem conecta un dispozitiv electronic la sistemul electric al masinii datorita faptului ca majoritatea device-urilor pe care le folosim sunt construite sa functioneze la o alimentare de 220V-230V.

Un invertor auto se conecteaza in priza bateriei si se foloseste mai apoi pentru a amplifica voltajul oferit de bateria masinii. Astfel, curentul direct oferit de acumulator este convertit in curent alternativ pentru a ne permite conectarea dispozitivelor care in marea lor majoritate folosesc curent alternativ ca si standard international la ora actuala.

Asa cum bine stiti, bateria unei masini se reincarca constant atunci cand vehiculul se afla in miscare, motiv pentru care trebuie sa folosim invertorul doar atunci cand masina se misca. Daca folosim un invertor auto pentru a ne alimenta dispozitivele electronice atunci cand masina sta pe loc, atunci exista riscul sa consumam bateria masinii.

Cum alegem un invertor auto?

Desi majoritatea invertoarelor auto functioneaza intr-un mod similar, ele se pot diferentia prin specificatiile lor tehnice. In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca invertorul pe care ne dorim sa il cumparam este compatibil cu masina noastra personala. In principal, trebuie urmarit daca sigurantele masinii suporta instalarea unui asemenea dispozitiv.

Este foarte important atunci cand instalam un invertor auto ca el sa nu aiba valori diferite in materie de volti si amperi. Chiar daca unii dintre noi ar fi tentati sa achizitionam un invertor auto de 3 kW, este foarte posibil ca sigurantele masinii sa nu suporte o asemenea conversie. Spunem asta pentru ca majoritatea sigurantelor auto au o capacitate de 10A pe cand un invertor de 3 kW va avea o intensitate de aroximativ 13A.

Pentru a evita eventuale neplaceri, asigura-te in prealabil ca masina ta poate suporta invertorul pe care te gandesti sa-l achizitionezi. In principiu, sigurantele masinii trebuie sa aiba o valoare de cel putin 13A, desi majoritatea masinilor moderne au valori de 15A sau chiar 20A. Cat despre voltaj, trebuie spus ca majoritatea bateriilor de masina sunt de 12 Volti, suficient pentru majoritatea invertoarelor.

Puterea conteaza

Si daca vorbim despre voltaj si amperaj, trebuie precizat ca nu toate invertoarele auto au aceasi putere. De regula, fiecare invertor are caracteristicile sale proprii, cu un standard care oscileaza intre 70, 150, sau 300 Wati, sau chiar peste. Avand in vedere ca un laptop nu consuma mai mult de 70-80W, probabil ca nu e necesar sa achizitionam un invertor prea puternic pentru a nu stresa bateria.

Atunci cand achizitionam un invertor auto, trebuie sa tinem cont de dispozitivele pe care le vom folosi cu acest invertor. Chiar daca individual, majoritatea dispozitivelor wireless nu consuma prea mult, este foarte probabil sa conectam mai multe dispozitive in acelasi timp. Astfel, un invertor de o potenta de 150W ar trebui sa fie suficient pentru nevoile tuturor.

Ar trebui tinut cont ca desi unele invertoare pot sa asigure o putere maxima de 1,000 W sau mai mult, nu prea exista motive pentru care v-ati dori un invertor atat de puternic. Avand in vedere cat de putin consuma un smartphone, o tableta, sau un laptop, rare sunt situatiile cand veti avea nevoie de mai mult de 150-200W.

Numarul de porturi

Ca veni vorba despre numarul de dispozitive conectate simultan, mentionam ca fiecare invertor are specificatiile sale in ceea ce priveste numarul de iesiri si consistenta lor. Desi multe invertoare au un singur port de iesire, modelele bune au cel putin doua sau trei. Aici vorbim in special de porturile de priza standard, desi alte porturi de iesire ar fi putea fi utile.

Spre exemplu, am putea sa ne orientam spre un invertor care pe langa priza standard, sa aiba si un port USB sau doua. Asta pentru ca multe dispozitive electronice se alimenteaza prin USB in ziua de azi, inclusiv smartphone-urile si tabletele. In timpul verii, putem folosi un port USB si pentru a conecta un ventilator de masina.

Functii de siguranta

Un bun invertor auto trebuie pe langa butonul de pornire/oprire sa ofere si o functie de protectie la supraincarcare, o oprire la scurt circuit, si un sistem de racire incorporat. Totodata, un invertor poate sa incorporeze si un sistem de oprire automata la suprasolicitare termica pentru a reduce riscul de accidente atunci cand invertorul se incalzeste prea mult.

Desi riscurile de folosire ale unui invertor auto nu sunt multe, ele exista totusi; in special cand vorbim despre modelele de baza pe care unii le achizitioneaza din pricina bugetului. Intelegem aici ca nu doar protectia invertorului trebuie sa ne preocupe pe termen lung ci si riscul accidentelor si deteriorarii interioare a automobilului.

Sistemul de functionare

Nu in ultimul rand, invertoarele auto se mai pot diferentia prin prisma unde sinusoidale pe care o opereaza. Astfel, un invertor auto cu unda sinusoidala functioneaza intr-un mediu cu intensitate mare, oferind astfel frecvente inalte la valori conventionale. Desi aceste invertoare sunt ceva mai ieftine, ele trebuiesc verificate constant pentru a se constata daca functioneaza la standarde acceptabile.

Avem mai apoi invertoare cu unda sinusoidala modificata care se folosesc pentru alimentarea multor dispozitive moderne. Cu un astfel de invertor, nu avem parte de perturbatiile radio ale invertoarelor cu unda sinusoidale, ceea ce le face perfecte pentru alimentarea laptopurilor, aparatelor foto, telefoanelor mobile, frigiderelor portabile, televizoarelor, sau consolelor. Per total, aceste invertoate sunt mult mai versatile din punct de vedere practic.

Iti recomandam:

Back to top button