Auto

Cele mai bune Baterii Auto

Exista suficiente motive pentru care ne dorim ca masina noastra sa beneficieze de o baterie de calitate. Oricine a avut neplacerea sa ramana blocat prin vreo zona pustie cu o baterie moarta intelege nevoia de a avea mereu o baterie buna sub capota. Problema apare atunci cand incercam sa achizitionam o astfel de baterie.

Din nefericire, ne este practic imposibil sa testam o baterie de masina inainte de a face o achizitie asa ca de cele mai multe ori trebuie sa ne bazam pe vorbe si pareri. Chiar si asa, o baterie care se comporta bine pentru un anumit autovehicul s-ar putea sa dea un randament ceva mai scazut intr-o alta masina.

Pentru a evita eventuale neplaceri, ar trebui inainte de toate sa luam in considerare tot ceea ce putem gasi pe piata si sa aratam un bun discernamant in momentul achizitiei. Haideti deci sa aruncam o privire la cateva dintre cele mai bune baterii auto existente pe piata la ora actuala pentru a ne face o idee mai buna.

TOP5 CELE MAI BUNE BATERII AUTO

Baterie auto Varta Silver 74AH 574402075 E38

Baterie auto Varta Silver 74AH 574402075 E38

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Proiectata pentru behocule de inalta performanta cu cerinte de alimentare ridicate
 • Putere de pornire la rece de pana la 122%
 • Depaseste cerintele OE considerabil printr-o constructie remarcabila
 • Tehnologia patentata PowerFrame ofera o durabilitate sporita
 • Conceputa pentru fluxul perfect de curent printr-o rezistenta redusa si o conductivitate optima

Baterie auto Rombat Premier 75Ah 750A 12V

Baterie auto Rombat Premier 75Ah 750A 12V

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Are capace cu dopuri `push in’ care asigura o etansare totala
 • Beneficiaza de gratare expandate din aliaj PbCa
 • Curentul de pornire este unul ridicat si constant
 • Suporta un numar mare de ciclari
 • Se bucura de o durata de viata sporita in orice conditii

Baterie auto Zap Plus 75Ah

Baterie auto Zap Plus 75Ah

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Beneficiaza de o tehnologie calciu-calciu care ofera o rezistenta sporita
 • Capacitatea de pornire mare o face perfecta pentru medii cu temperaturi oscilante
 • Sistemul centralizat de eliminare a gazelor ii confera o consistenta ridicata
 • Are un sistem de protectie antiexplozie
 • Ofera performante si puteri mari fara cerinte ridicate de intretinere

Baterie auto Bosch S3 70Ah 640A 0092S30070

Baterie auto Bosch S3 70Ah 640A 0092S30070

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Destinata autovehiculelor vechi cu putini consumatori electrici suplimentari
 • Tehnologia `labirint’ a capacului etans ofera un sigiliu de calitate impresionanta
 • Grila PowerFrame asigura o putere fiabila la pornirea la rece
 • Ofera poerformante ridicate pe termen lung printr-un curent electric test-la-rece
 • Beneficiaza de un raport excelent calitate/pret

Baterie auto Foton Start, 74Ah 680A

Baterie auto Foton Start, 74Ah 680A

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Acumulatorii de inalta calitate ofera curent mare la pornire si performante ridicate pe timp indelungat
 • Tehnologia grilei beneficiaza de un grata robust tip fagure
 • Are capac cu labirint si arestor de flacara
 • Construita din materiale de calitate ridicata pentru o durabilitate sporita
 • Perfecta pentru vehicule pe benzina sau diesel

Cum alegem o baterie auto de calitate?

Chiar daca bateriile auto nu costa exagerat de mult, ne dorim totusi sa facem achizitia potrivita atunci cand ne dorim o baterie noua. Asta se poate dovedi mai greu decat s-ar crede, nu neaparat pentru ca nu exista suficiente modele pe piata ci pentru ca bateriile bune sunt in minoritate in comparatie cu cele ieftine si usor de procurat.

Pentru ca vorbim de pret, mentionam de la bun inceput ca nu ar trebui sa ne incante idea achizitionarii unei baterii ieftine, chiar daca consideram solutia una temporara. Tineti cont ca o baterie de calitate poate sa functioneze la parametri optimi pana la 5 ani, ceea ce nu putem astepta de la o baterie de duzina.

Astfel spus, trebuie depus putin efort in a determina tipul, modelul, marimea, si calitatea bateriei pe care o achizitionam. Ar trebui totodata sa luam in considerare si raportul calitate/pret chiar daca nu ar trebui sa dam prioritate nici pretului si nici calitatii desavarsite. La urma urmei, calitatea componentelor trebuie sa reflecte calitatea masinii in sine.

Compatibilitatea ca prima grija

Atunci cand cumparam o baterie auto, trebuie in primul rand sa verificam compatibilitatea bateriei cu autotorismul. Mai trebuie totodata sa tinem cont de schimbarile climaterice din zona in care folosim masina si de temperaturile la care vom folosi bateria pe termen lung. Daca se poate, trebuie urmarit ca bateria sa functioneze optim la temperaturile scazute din tara noastra.

O buna baterie trebuie sa fie totodata rezistenta la folosire intensa pe timp indelungat. In lipsa altor considerente, luam in calcul consumul de apa si electroliti dar si standardul de autodescarcare al bateriei. Daca compatibilitatea o determinam prin a citi standardele specificate in cartea tehnica a masinii, potentialul de autodescarcare si consumul de apa il aflam din recenzii si opinii.

Tipuri de baterii auto

Desi majoritatea bateriilor auto indeplinesc acelasi scop general. Bateriile pot sa difere atat din punct de vedere al constructiei cat si al tehnologiilor incorporate. Ele mai difera totodata ca potential electric, capacitate de descarcare/reincarcare, rezistenta la temperatura, costuri de intretinere, etc.

Baterie alkalina 

Aceste baterii reprezinta o nisa ceva mai speciala a bateriilor auto. Ele nu se gasesc prea usor in comert si nu reprezinta o varianta prea raspandita, in special pentru ca majoritatea bateriilor folosite sunt pe baza de acid. Specificam totusi ca bateriile alkaline au o mai mare densitaate energetica si ca rezista mai mult timp fara a-si pierde energia inmagazinata.

Baterie cu acid 

Bateriile acid si placi de plumb sunt cele mai raspandite la ora actuala si pe buna dreptate. Ele pot fi gasite in forma cu electrolit lichid si electrolit gelificat, fiecare cu specificatiile sale proprii in ceea ce priveste intretinerea. Bateriile cu electrolit lichid, spre exemplu, necesita o intretinere mult mai migaloasa si costisitoare deoarece necesita adaugarea de lichid la anumite intervale.

Mai trebuie precizat ca bateriile auto cu acid pe baza de electrolid gelificat au o intretinere mult mai avantajoasa deoarece nu necesita niciun fel de interventie din partea utilizatorului. Mai mult, aceste baterii au o durabilitate sporita si un indice de autodescarcare redus comparativ cu bateriile pe baza de electrolit lichid.

Capacitatea bateriei

Capacitatea unei baterii auto conteaza destul de mult deoarece nu putem instala o baterie cu o capacitate incompatibila cu alternatorul masinii noastre. Aici masuram capacitatea cu amperi/ora (Ah) si trebuie neaparat ca standardele bateriei sa fie suportate de specificatiile din cartea tehnica ale masinii.

Atunci cand ne orientam spre achizitionarea unei baterii auto, trebuie luat in considerare capacitatea bateriei pe care o schimbam ca reper. Astfel, noua baterie nu trebuie sa depaseasca 30% din capacitatea bateriei vechi pentru a nu suprasolicita instalatia electrica a masinii. Exista totodata riscul ca o baterie cu capacitate diferita sa se descarce necorespunzator intr-un timp mai scurt.

Este indicat sa urmarim sarcina bateriei in termeni de amperi/ora. Astfel, o baterie de 80Ah se va descarca in aproximativ 8 ore la o sarcina de 10 A in conditiile in care ea nu este reincarcata in tot acest timp. Mai tinem aici cont ca conditiile drumului si modul in care solicitam componentele electrice ale masinii afecteaza si ele durata de viata a bateriei.

Temperatura de pornire

Un alt amanunt foarte important in alegerea unei baterii auto il reprezinta temperaturile de pornire si functionare ale bateriei. In conditii optime, mai orice baterie se comporta la parametri normali. Atunci cand vremea devine neasteptat de rece, totusi, capacitatea de functionare a unor baterii auto scade considerabil.

Trebuie urmarit ca bateria pe care o achizitionam sa poata porni la rece. Vorbim aici despre temperaturi de sub zero grade, temperaturi la care bateria va trebui sa mentina curentul constant pentru cel putin 10 secunde si sa aiba o tensiune de peste 7.5 Volti intre borne. Cu cat temperatura coboara mai mult sub 0 grade cu cat scade si tensiunea furnizata de baterie.

Un alt amanunt care trebuie luat serios in considerare e tipul motorului si combustibilul folosit. Astfel, o masina cu motor pe benzina poate porni fara probleme la temperaturi scazute cu o baterie de 390A, 490A, sau 580A. O masina cu motor diesel, pe de alta parte, are nevoie de o baterie de cel putin 750A pentru a porni la cheie in conditii de temperatura foarte scazuta.

 

Iti recomandam:

Back to top button