Altele

Cel mai bun Telescop Astronomic

Un telescop va poate ajuta pe dvs sau pe cei carora le faceti cadou acest dispozitiv, sa descoperiti o lume fascinanta, captivanta, care se poate tranforma intr-un hobby. Aceste unelte educationale pot sa largeasca perspectivele oricarui om suficient de curios sa le foloseasca, ceea ce pare sa explice de ce ele au devenit atat de raspandite in ultimii ani

Inainte de a cumpara un astfel de telescop, insa, va trebui sa stiti cat de des va fi folosit, in ce loc, la ce nivel de experienta a utilizatorului si pentru ce scopuri. Este de inteles ca nu toate telescoapele sunt construite conform acelorasi standarde, si nici nu pot toate folosite la fel, mai ales prin prisma constructiei diferite.

Vom incerca in minutele urmatoare sa intelegem mai multe despre caracteristicile care recomanda un telescop de calitate si sa aflam totodata ce considerente trebuiesc luate in calcul cand facem o astfel de achizitie. Desi mai toate telescoapele indeplinesc acelasi scop general, ele pot sa difere intr-o mare masura de la un model la altul.

TOP 5 CELE MAI BUNE TELESCOAPE ASTRONOMICE

Telescop Astronomic, 360 mmTelescop Astronomic, 360 mm

 • Pretul de achizitie este unul foarte accesibil.
 • Poate fi folosit de persoane fara prea multa experienta in domeniul astronomiei si observarii acesteia.
 • Cantareste doar 1.6 kg, fiind usor de manevrat si de transportat si are diametrul obiectivului de 50 mm.
 • Este un telescop de tip refractor cu aperture restransa, foarte util si pentru observatiile terestre.
 • Puteti vizualiza fazele lunii, stelele si alte planete din galaxie.
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Telescop Levenhuk Skyline Travel 80Telescop Levenhuk Skyline Travel 80

 • Contrastul este unul ridicat, iar imaginile sunt destul de clare.
 • Este un telescop usor de folosit si de intretinut, fiind un telescop refractor, pe care il pot folosi chiar si cei mai mici pasionati de astronomie.
 • Montura este alt-azimutala, iar produsul are un design simplu, modern, care il transforma intr-un produs versatil.
 • Raportul focal este de f/12, iar aperture este de 50 mm. In pachet veti gasi si 3 oculare de marimi diferite si un cautator.
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Telescop refractor Bresser Junior 8843100Telescop refractor Bresser Junior 8843100

 • Cautatorul inclus in pachet va ajuta sa gasiti mai rapid obiectele ceresti.
 • Ca si design, este un telescop refractor, simplu si modern.
 • Apertura este de 60 mm, ceea ce inseamna ca ofera cu pana la 30% mai multa luminozitate decat la produsele cu aperture de 50 mm.
 • Lentilele inversoare va ajuta sa studiati pe timp de zi mediul inconjurator, care de multe ori poate fi fascinant pentru copii si chiar pentru adulti.
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Telescop Omegon Dobson N 102640Telescop Omegon Dobson N 102/640

 • Telescopul vine deja montat
 • Nu am putea vedea toate aceste corpuri ceresti cu ochiul liber.
 • Montura este de tip Dobson de masa, asadar veti putea misca pe orizontala si pe verticala telescopul.
 • Telescopul capteaza de 212 ori mai multa lumina decat ati putea dvs cu ochiul liber si va fi gata de folosit imediat cum l-ati primit si despachetat.
 • Este un telescop reflector cu apertura de 102 mm.
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Telescop Skywatcher Newton 150750, montura Star Discovery GoToTelescop Skywatcher Newton 150/750, montura Star Discovery GoTo

 • La acest telescop, raportul focal f/5 face ca telescopul sa fie versatil, folosind un sistem rapid, adica un camp vizual mai larg.
 • Este un telescop reflector, cu apertura mare de 150 mm, asta il face un produs profesional, ce poate fi folosit in special de profesionisti.
 • Este performant si permite observatiile deep-sky.
 • Este mai usor de stabilizat si de folosit decat alte modele din aceasta gama.
 • Montura este de tip ecuatoriala.
VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

Care sunt tipurile de telescop?

In primul si primul rand, trebuie sa intelegem ca configuratia si modul de functionare sunt cele 2 criterii in functie de care putem delimita 3 tipuri de telescoape astronomice: refractor, reflector și catadioptric.

Telescopul refractor

Este cel mai accesibil si este destinat persoanelor ce doresc sa studieze sistemul solar, planetele, sa faca observatii terestre dar ca un hobby doar. Persoanele care nu au experienta in acest domeniu si nu isi doresc aparatura prea complicata si complexa, pot opta pentru un telescop refractor, care nu necesita ingrijire prea multa, ori calibrare si poate fi folosit de oricine, indiferent de experienta.

Contrastul in cazul imaginilor este unul bun, insa un mic dezavantaj ar fi saturatia culorilor, care este mai scazuta decat la celelalte modele. Apertura este mai mica, iar un astfel de telescop poate cantari ceva mai mult decat alte modele.

Telescopul reflector

Duce observarea si studierea corpurilor ceresti la un nivel superior de calitate. Apertura este mai mare iar lucrurile avanseaza catre un nivel semi-profesionist. Imaginile redate sunt mult mai clare, puteti observa galaxiile, roiurile de stele pe care cu ochiul liber nu le-am vedea foarte bine.

Un dezavantaj al acestui produs este intretinerea si recalibrarea oglinzilor. Daca ati mai facut asta pana acum, sigur stiti despre ce vorbim, insa daca nu ati mai facut-o, probabil ar fi cel mai bine sa apelati la un specialist, care sa va ajute sa intretineti cat mai bine telescopul. O alta problema ar putea fi contrastul, care nu va fi la fel de bun ca in cazul telescopului refractor.

Telescopul catadioptric

Este destinat profesionistilor in astronomie. Aceasta este o varianta tip hibrid intre telescopul refractor si cel reflector, imbinand avantajele amandurora. Desi nu la fel de ergonomic ca telescoapele refractoare, aceste telescoape sunt mult mai versatile ca si performanta generala, fapt care le recomanda unei categorii mai diverse de utilizatori.

Caracteristici de luat in considerare

Apertura

Telescop AstronomicPentru a fi mai usor de inteles, aperture reprezinta diametrul obiectivului, care poate fi: restransa, medie sau extinsa. Spunem aici ca apertura este cel mai important criteriu atunci cand alegeti un telescop. In alta ordine de idei, un diametru mai mare, inseamna o captare a luminii mai buna si o claritate mai mare a imaginilor.

Mai trebuie precizat ca apertura restransa are dimensiuni cuprinse intre 50-70 mm si este intalnita la produse destinate observarii tereste si la cele refractoare. Apertura medie are 70-100 mm, iar cea extinsa are 100-150 mm si implicit o rezolutie mai buna. Trebuie sa stiti ca o apertura mai mare inseamna implicit un telescop mai greu de transportat, la un pret mai mare.

Raportul focal

In functie de acest criteriu, produsele pot fi rapide sau lente. Pentru campuri mai inguste, dar cu posibilitati de marire mai extinse, alegeti sistemele lente. In caz contrar, pentru un camp vizual mai larg, cu putere de marire mai mica, alegeti un sistem rapid. Trebuie spus ca orice telescop care are valoarea mai mica de f/6 inseamna ca utilizeaza un sistem rapid.

Spunem aici ca diferenta focala este cea dintre obiectiv si focar, ceea ce inseamna ca un obiectiv cu apertura de 200 mm si o distanta focama de 1000 mm va avea un raport focal cu valoarea 5. Aici precizam ca majoritatea producatorilor de telescoape noteaza aceste rapoarte sub forma f/5 sau f/6 asa cum am spus, dar ca telescoapele catoprice au de regula raporturi ceva mai ridicate.

Montura

Determina stabilitatea telescopului si modul in care il veti putea manevra dvs. Exista 3 tipuri de montura: alt-azimutala, ecuatoriala si GOTO. Pentru amatori, montura alt-azimutala si cea Dobson sunt cele mai potrivite. Telescopul poate fi miscat atat pe orizontala, cat si pe verticala, fiind o varianta simpla, destinata amatorilor.

Montura ecuatoriala este foarte potrivita pentru astrofotografie, pentru ca va permite sa miscati telescopul in orice directie doriti. Este mai potrivit pentru astronomie, decat pentru observarea terestra. Montura GOTO este computerizata. Cu aceasta montura, telescopul va fi capabil sa urmareasca anumite corpuri ceresti singur.

Accesoriile

Atunci cand achizitionam un telescop de orice tip, trebuie sa tinem cont de accesoriile cu care acestr telescop vine echipat. Astfel, un telescop pe care ne dorim sa il folosim in scopuri educationale, ar trebui sa incorporeze o luneta speciala numita ‚cautator’. Spunem asta pentru ca un cautator este esential atunci cand ne dorim sa gasim astre pe care ne dorim sa le studiem.

Totodata, precizam ca un bun telescop trebuie sa incorporeze si oculare de calitate, care au ca scop marirea capacitatii de operare a telescopului propriuzis. Un ocular de calitate mareste considerabil versatilitatea unui telescop, motiv pentru care putem gasi o asemenea functionalitate la aproape orice telescop de calitate ridicata.

Iti recomandam:

Back to top button